“Leven vanuit innerlijke kracht met plezier!”

Personal coaching

Gedragsbenadering

Om mensen naar het gewenste gedrag te krijgen wordt onderscheid gemaakt tussen drie basisfasen van gedragsveranderingen, welke specifiek gericht zijn op individuele gedragsveranderingen, deze zijn:

- De eerste fase (unfreezing) is om uw medewerkers los te weken van hun oude situatie/patronen en te laten ervaren dat hun huidige situatie onaanvaardbaar is. De psychologische mechanismen die bij deze fase ten grondslag liggen zijn: wantrouwen, angst- en schuldgevoelens, vervreemding, persoonlijk nadeel, gebrek aan bevestiging, behoefte en twijfel.
- De tweede fase (moving) om naar de gewenste situatie te gaan. De psychologische mechanismen die bij deze fase ten grondslag liggen zijn: cognitieve herdefinitie door identificatie en scanning. Dit is de fase van acceptatie waarin uw medewerkers zitten en of ze actief willen meewerken om te veranderen.
- De derde fase (freezing) is stabiliseren, integreren van veranderingen en om uw medewerkers handvaten aan te reiken, zodat de nieuwe situatie kan inslijten. Door evalueren en reflecteren kan bijgestuurd worden naar het gewenste gedrag.

Wat betekent dat voor u?

In de derde fase bestaat de mogelijkheid dat de veranderbereidheid van uw medewerkers gaat verhogen en ze niet in afweermechanismen of in oude patronen terugvallen. Pas dan kunnen leidinggevenden weerstand op een positieve manier benutten bij organisatieveranderingen, door bewustzijn en betrokkenheid te creƫren, doelen scherp te stellen en het verleden af te sluiten.